zelfportretpenseel1b

Cornelus (Cor Heilig), kunstschilder, 1940...

Schilderen in olieverf doet hij vanaf zijn achttiende. Hij studeerde aan de Kunstnijverheidschool in Amsterdam, de latere Rietveld Academie. Zijn schilderstijl is naturalistisch/impressionistisch, met als specialiteit portret: in olieverf, aquarel, krijt/houtskool of pen en inkt. Hij woont en werkt sinds 2002 in Frankrijk na een 40-jarige reklamecarrière.
Naast portret kan elk ander onderwerp
hem boeien, zoals landschap, stadsleven, stadsgezichten, dieren en soms (zelfs) een stilleven.
Hij voelt zichzelf geen ‘vernieuwer’, maar vindt dat ook
geen issue. Zijn werk is min of meer een voortzetting van ‘wat al is gedaan’, maar dan wel met zijn handschrift en visie. Hij kiest er voor te blijven werken zoals hij werkt en zich daarin te ontwikkelen en te verdiepen. Mensen neer te zetten zoals ze zijn, levendig weer te geven, herkenbaar voor iedereen, dat boeit en inspireert hem. Datzelfde geldt voor dieren, taferelen en landschappen. Wanneer hij het paletmes hanteert en zijn onderwerpen meer gaat abstraheren blijft hij de levendigheid en herkenbaarheid van belang vinden, ongeacht het gebruik van ‘verkeerde’ kleuren en verhoudingen.
Bij portretschilderen maakt hij
vaak gebruik van foto’s, dat is praktischer dan schilderen naar het leven. Het model hoeft niet urenlang in eenzelfde houding te zitten wat zeer vermoeiend is, met name voor kinderen. Naar model schilderen daarentegen schuwt hij niet, hij doet dat bij voorkeur.
In principe maakt hij zelf een serie foto’s, ‘zijn’ visie op die persoon. Als dat om
enige reden niet is te realiseren vraagt hij om zoveel mogelijk recente foto’s om een zo goed mogelijke indruk te krijgen, om de persoon in kwestie zo goed mogelijk te leren kennen.
Het portret is in zijn ogen pas geslaagd als hij zelf de persoon herkent, gelijkenis en uitstraling, en dat het portret uitstijgt boven het gebruikte referentiemateriaal en dus geen nageschilderde foto is geworden.
Cornelus heeft portretopdrachten uitgevoerd voor cliënten in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en de USA.
Prijsindicatie: hoofd en schouders, formaat 40 x 50 cm, olie op doek, € 1800.
Getekend portret vanaf € 450 in krijt c.q. conté, formaat 30 x 40 cm.
Kosten van fotografie en reiskosten nader overeen te komen.

Le Bourg
36150 Reboursin, Frankrijk
Tel. 0033(0)254498502
info@cornelus.nl

Recensies

m1
galerie
contact
links
diversen
model
tafereel
landschap
portret
whois
home
recensies
contact links diversen model tafereel landschap portret whois home recensies